Δικαστική επανεξέταση των επενδύσεων στο Ελληνικό

Σε δικαστική επανεξέταση της υπόθεσης για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό προχώρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά τη πρώτη του απόφαση, απο το αρμόδιο Κλιμάκιο, που οδήγησε σε αναστολή στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Οι ανώτατοι δικαστές σε δικαστικό σχηματισμό Τμήματος,και όχι Κλιμακίου αυτή τη φορά, δίκασαν εκ νέου τη υπόθεση που είναι και η πρώτη μεγάλη επένδυση που έχει οδηγηθεί σε δικαστική κρίση στα πλαίσια της νομοθεσίας που δίδει αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο όλων των μεγάλων συμβάσεων του δημοσίου.

Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας για την επένδυση στο Ελληνικό, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, παρενέβη το ελληνικό δημόσιο αλλα και οι εκπρόσωποι της εταιρείας που εχει προκριθεί για την εκτέλεση του έργου. Κατα τάχθηκε συνήγορος που εκπροσώπησε στη δίκη την Περιφέρεια Αττικής.

Απο την πλευρά του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στη δίκη τα επιχειρήματα ανέπτυξε ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ με πρόσθετα επιχειρήματα στήριξαν την νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την επένδυση και οι συνήγοροι της εταιρείας που συμβάλλεται με το δημόσιο, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

Ο αντεπίτροπος του Ελεγκτικου Συνεδρίου πρότεινε να απορριφθεί η επιχειρηματολογία που στήριξε και την αρνητική αποφαση του Κλιμακίου για την επένδυση περί αποκλεισμού απο τη διαγωνιστική διαδικασία φυσικών προσώπων. Το επιχείρημά του ήταν πως φυσικά πρόσωπα είτε κατα μόνας είτε σε σύμπραξη με εταιρείες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο μεγάλης επένδυσης.

Σε ότι αφορά όμως το σκέλος που σχετίζεται με ουσίωδεις τροποποιήσεις των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο αντεπίτροπος ανέφερε πως εκεί υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που αναμένεται, όπως είναι φυσικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα εκδοθεί το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση που το περιεχόμενό της είναι θετικό για να προχωρήσει η επένδυση, η δικαστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται, να κριθεί η υπόθεση και απο την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου με την εναρξη του δικαστικού έτους, το Ζ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε εκδώσει αρνητική αποφαση μπλοκάροντας την επένδυση στο Ελληνικό για λόγους ουσιαστικά τυπικούς μεταξύ των ποιων και την παράλειψη κατά τη διαγωνιστική διαδικασία να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής πέραν των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλιών και σε φυσικά πρόσωπα κατα μόνας η σε σύμπραξη με εταιρείες.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου