CBS: Η πιθανότητα πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης δοκιμάζει τα νεύρα των επενδυτών

Η πιθανότητα πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης δοκιμάζει τα νεύρα των επενδυτών αναφέρει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CBS, με αφορμή τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

«Η κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία και, επομένως να διαλύσει τους φόβους της πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Η κυβέρνηση Σαμαρά μαστίζεται από την προοπτική των πρόωρων εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους αν ο πρωθυπουργός αποτύχει να κερδίσει την υποστήριξη των αντιπολιτευόμενων νομοθετών για τον υποψήφιό του για την Προεδρία στις αρχές του επόμενου έτους. Μια υπόσχεση για γρηγορότερη έξοδο από το οδυνηρό πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι το κλειδί στη διασφάλιση αυτής της υποστήριξης» σχολιάζει το αμερικανικό κανάλι.

Όμως μια πιθανή πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης –με το οποίο επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα- έχει ήδη τεντώσει τα νεύρα των επενδυτών προσθέτει.
«Αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλό έξι μηνών ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή στο κοινοβούλιο. Η απόδοση στο δεκαετές ομόλογο ανέρχεται σήμερα σε περίπου 6,6%» τονίζει το CBS.

«Η Ελλάδα ελπίζει να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέσω των αγορών χρέους, παρά μέσω των δανειστών - της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ)» σημειώνει το δίκτυο.
Σύμφωνα με το CBS, «η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ήταν ισχυρότερη, δεδομένου ότι η χώρα επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές νωρίτερα αυτό το έτος μετά από μια τετραετή ‘εξορία’. Αλλά πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί μόνη της, χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της.»

«Στα σημερινά επίπεδα, η Ελλάδα θα χρειαζόταν, στην καλύτερη περίπτωση, ένα μεγάλο πιστωτικό όριο. Η S&P ανέφερε ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 43 δισ. ευρώ προ ημερών» προσθέτει.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ