Ανάπτυξη, ελαφρύνσεις και αναδρομικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015

Ανάπτυξη της τάξης του 2,9%, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, προβλέπει για το 2015 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε, με την ανοχή της τρόικα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται πως θα αγγίξει τον προγραμματικό στόχο του 3%, και θα διαμορφωθεί στο 2,9%.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή, εντός του τρέχοντος έτους, αναδρομικών ύψους 541 εκατομμυρίων ευρώ προς δικαστικούς και ένστολους, εν ενεργεία και συνταξιούχους. Το κονδύλι αφορά το διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 ως τις 30 Ιουνίου του 2014.

Στο προσχέδιο είναι επίσης ενσωματωμένη και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 168% του ΑΕΠ, ήτοι στα 316 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ είναι η μείωση του χρέους «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, από 6,8 δισ., με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Τα καθαρά έσοδα προβλέπονται αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ και θα ανέλθουν στα 50,7 δισ., ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 280 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της επίπτωσης του νέου μισθολογικού καθεστώτος των ενστόλων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ