Ξαφνική ένταση στις σχέσεις ΕΛΣΤΑΤ – Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Αιφνιδιαστική ένταση στις σχέσεις ΕΛΣΤΑΤ – Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έφεραν δημοσιεύματα περί καθυστέρησης της Στατιστικής Υπηρεσίας να ζητήσει στοιχεία από το ΓΛΚ για την επικαιροποίηση των ελλειμμάτων της περιόδου 1995 – 2013 που ζητεί η Eurostat.

Με μακροσκελές δελτίο Τύπου  την Τετάρτη το βράδυ, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι τα σχετικά στοιχεία ζητήθηκαν από το Λογιστήριο από τις αρχές του έτους, και μάλιστα με συνεχείς οχλήσεις, χωρίς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει γίνει η παραμικρή κίνηση από την πλευρά του ΓΛΚ.

Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει τα εξής:

"Το σχετικό αίτημα για τα απαραίτητα στοιχεία απεστάλη προς τον Υπουργό Οικονομικών στις 17 Ιανουαρίου 2014 με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου ΓΠ-28/17.1.2014 επιστολή του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ και σε ένδεκα (11) στελέχη του ΓΛΚ (όπως τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Δημοσιονομικών Στοιχείων & Μεθοδολογίας, τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Προϋπολογισμού, την προϊσταμένη Διεύθυνσης Λογαριασμών Δημοσίου και τον προϊστάμενο του Τμήματος Μεθοδολογίας στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Δημοσιονομικών Στοιχείων & Μεθοδολογίας).

Στη συνέχεια με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου ΓΠ-171/10.3.2014 επιστολή του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ προς τον Υπουργό Οικονομικών της 10 Μαρτίου 2014 απεστάλη υπενθύμιση και εκ νέου το πλήρες αίτημα για τα αναγκαία στοιχεία. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ και στα ανωτέρω ένδεκα (11) στελέχη του ΓΛΚ, στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους
(ΟΔΔΗΧ) και σε ένα στέλεχος του ΟΔΔΗΧ, καθώς και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου Γ1-576/19.5.2014 επιστολή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ προς την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του ΓΛΚ και το Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ της 19 Μαΐου 2014 απεστάλη υπενθύμιση και εκ νέου το πλήρες αίτημα για τα στοιχεία. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα και σε (3) υψηλόβαθμα στελέχη του ΓΛΚ και του ΟΔΔΗΧ, καθώς και στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Eurostat. Η επιστολή προωθήθηκε περαιτέρω από τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ στον Υπουργό Οικονομικών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου ΓΠ-510/15.7.2014 επιστολή του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ προς τον Υπουργό Οικονομικών της 15 Ιουλίου 2014 απεστάλη εκ νέου το πλήρες αίτημα για τα αναγκαία στοιχεία. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, στο Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ και σε τρία (3) στελέχη του ΓΛΚ, (συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Δημοσιονομικών Στοιχείων & Μεθοδολογίας και Τμήματος Μεθοδολογίας στην ανωτέρω Διεύθυνση) καθώς και στο Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ και σε ένα στέλεχος του φορέα αυτού.

Επίσης στο διάστημα Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2014, πέραν πολλών άλλων επικοινωνιών, έλαβαν χώρα πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ αντιπροσώπων της ΕΛΣΤΑΤ και του ΓΛΚ (τρεις εξ’ αυτών παρουσία αντιπροσώπων της Eurostat), και μια όπου αντιπρόσωποι της Eurostat επισκέφθηκαν στελέχη του ΓΛΚ, κατά τις οποίες συζητήθηκε το αίτημα για τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου η ΕΛΣΤΑΤ να προβεί στον αξιόπιστο επανυπολογισμό, εντός των
προθεσμιών του Κανονισμού 549/2013, της χρονολογικής σειράς 1995-2013 των δημοσιονομικών στατιστικών της Χώρας.

Ως συμπέρασμα, δεν υπήρξε, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει, οποιαδήποτε έλλειψη ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του ΓΛΚ ως προς το σημαντικό αυτό θέμα της παροχής στοιχείων προς την ΕΛΣΤΑΤ για τον υπολογισμό και υποβολή στη Eurostat των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 1995-2013, η οποία ούτως η άλλως προβλέπεται στο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό (EE 549/2013, άρθρο 3 και παράρτημα Β). O νέος Κανονισμός θεσπίζει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών 2010 (ΕΣΛ 2010) και ισχύει άμεσα σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης