Νέες ελαφρύνσεις προανήγγειλε ο Σταϊκούρας – αιχμές για Στουρνάρα

Νέες ελαφρύνσεις, άμεσα, αλλά χωρίς να τις εξειδικεύσει, προανήγγειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Κυβέρνηση έτσι δημιουργεί μεθοδικά, συστηματικά, με βάση και τους βαθμούς ελευθερίας, οι οποίοι, πάντως, διευρύνονται, το πεδίο που επιτρέπει το ρεαλιστικό εξορθολογισμό ρυθμίσεων που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες. Επίκεινται άμεσα κι άλλες πρωτοβουλίες. Η προσπάθεια συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας επί της τροπολογίας για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι αιχμές του κ. Σταϊκούρα για τον τέως πολιτικό του προϊστάμενο Γιάννη Στουρνάρα για την εξίσωση τιμής πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. «Η εφαρμογή του μέτρου απεδείχθη οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά επιζήμια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο», σχολίασε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Αναλύοντας τους αριθμούς από την εφαρμογή του μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε ότι η μείωση έναντι της περσινής λιανικής τιμής πώλησης αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 0,47 ευρώ ανά λίτρο.

Αυτό αναλύεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, περίπου, από τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με αμετάβλητες τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου