Η Γαλλία «αρνείται τη λιτότητα», αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες της

«Η γαλλική κυβέρνηση αρνείται τη λιτότητα» αλλά «αναλαμβάνει την απαραίτητη δημοσιονομική ευθύνη» προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το στόχο του 3%, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αυτό είναι το μήνυμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015, που παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη.

Το σχέδιο ωστόσο περιλαμβάνει περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις μεγαλύτερες στη νεότερη ιστορία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014, στο 4,3% το 2015, θα πέσει στο 3,8% το 2016 και τελικά θα βρεθεί κάτω από το στόχο το 2017, οπότε θα διαμορφωθεί στο 2,8%.

«Ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι κατάλληλη. Δεν θα απαιτηθεί καμία περαιτέρω προσπάθεια από τους Γάλλους», συμπληρώνει το κείμενο που συνοδεύει τον προϋπολογισμό.

Το Παρίσι είχε αρχικά δεσμευθεί πως θα πετύχαινε το στόχο του 3% το 2013, έλαβε εκτάκτως παράταση δύο ετών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως πριν από λίγες εβδομάδες παραδέχτηκε πως τελικά θα χρειαστεί ακόμα δύο χρόνια προκειμένου να συμμορφωθεί με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ