Κλείσιμο

Reuters: Σημαντική παραχώρηση για τα τεστ της ΕΚΤ κέρδισαν οι ελληνικές τράπεζες

Μια σημαντική παραχώρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής εξασφάλισαν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ως πηγές τρία άτομα που γνωρίζουν την όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) έπεισαν την ΕΚΤ να λάβει υπόψη της στην αξιολόγηση της κεφαλαιακή επάρκειάς τους τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΕΚΤ δεν ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί τα εν λόγω σχέδια, καθώς δεν εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τη διορία του Δεκεμβρίου 2013, αλλά τον Ιούνιο.

Τα αποτελέσματα των κρίσιμων και πολυαναμενώμενων τεστ αντοχής της ΕΚΤ θα δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου και αφορούν 131 από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης.

Στόχος των ελέγχων της ΕΚΤ είναι να διαπιστωθεί αν οι συστημικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν νέα κρίση χωρίς να χρειάζεται να διασωθούν με χρήματα φορολογούμενων.

Η ΕΚΤ αναλαμβάνει και επίσημα την εποπτεία των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνη στις 4 Νοεμβρίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ