Κλείσιμο

FT: Για αποδοχή των επισφαλών δανείων των ελληνικών και κυπριακών τράπεζών πιέζει ο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεχθεί επισφαλή δάνεια ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, που αξιολογούνται ως ‘junk’, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η νεότερη απόπειρα διάσωσης της οικονομίας της ευρωζώνης από τη στασιμότητα θα στεφθεί με επιτυχία.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times, που προσθέτει ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα λεπτομέρειες του σχεδίου αγοράς δανείων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ «τεμαχισμένων» σε πακέτα, γνωστά ως ABS (τιτλοποιήσεις δανείων), μαζί με καλυμμένα ομόλογα. Σκοπός του είναι η ανάνηψη της ασθενικής ανάκαμψης της ευρωζώνης και η τόνωση του δανεισμού προς μικρότερες επιχειρήσεις.

Επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος, η βρετανική οικονομική εφημερίδα εξηγεί ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ, υπό τον Ντράγκι, θα προτείνει τη χαλάρωση των απαιτήσεων επαρκούς αξιολόγησης των τίτλων που γίνονται αποδεκτοί ως εγγύηση δανεισμού από την Τράπεζα, ώστε να επιτραπεί η αγορά των πιο ασφαλών εκ των ελληνικών και κυπριακών ABS (των λεγομένων ‘senior tranches’).
Μια τέτοια κίνηση θα απελευθέρωνε δισεκατομμύρια ευρώ ρευστότητας για τις τράπεζες σε δύο από τις πιο αδύναμες χώρες-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Πάντως, επισημαίνεται ότι αναμένεται σθεναρή αντίδραση από τη Γερμανία, που δεν αποδέχεται χαλάρωση των κανόνων. Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν έχει αντιτεθεί στο σχέδιο αγοράς ABS, λέγοντας ότι αφήνει εκτεθειμένη την ΕΚΤ. Ενστάσεις έχει διατυπώσει και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός