Όρκο δημοσιονομικής πειθαρχίας δίνει ο Μοσκοβισί ενόψει της κρίσιμης ακρόασης

Η Κομισιόν δεν πρόκειται να επιτρέψει «εκτροχιασμό» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τόνισε ο νέος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, PierreMoscovici, λίγες ημέρες αφότου ο πρώην συναδέλφός του στη γαλλική κυβέρνηση, διεμήνυσε ότι το Παρίσι θα χάσει και πάλι τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρυσι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το Παρίσι δύο επιπλέον χρόνια για να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, αφού η Γαλλία έχασε την προθεσμία του 2013 και μπήκε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Όμως, νωρίτερα αυτό το μήνα, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα ανταποκριθεί εκ νέου στην νέα προθεσμία του 2015, αλλά αντίθετα υποσχέθηκε ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% το 2017.

Ο Moscovici, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών για δύο χρόνια μέχρι τον Απρίλιο, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες την 1η Νοεμβρίου, και έχει ακρόαση την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, αλλά η εθνικότητα του έχει προκαταβάλει αρνητικά κάποιους ευρωβουλευτές, κυρίως Γερμανούς, οι οποίοι ανήσυχοι για τη δημοσιονομική χαλαρότητα στην ευρωζώνη, θεωρούν ότι μπορεί να παρουσιάσει αδικαιολόγητη επιείκεια προς τη Γαλλία.

Στις απαντήσεις του στις γραπτές ερωτήσεις της Ευρωβουλής, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, ο Γάλλος δίνει διαβεβαιώσεις «δημοσιονομικής πειθαρχίας».

«Λειτουργώντας ως παράγοντας προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχθεί κράτος μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να μην πληροί το καθήκον του απέναντι στα άλλα κράτη μέλη», είπε.

«Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν λάβει την απαραίτητη «αποτελεσματική δράση» να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου ... η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο να εφαρμόσει τους κανόνες».

Τον Ιούνιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τη Γαλλία να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της σε διαρθρωτικούς όρους κατά 1,3% του ΑΕΠ το 2013 και κατά 0,8% τόσο το 2014 όσο και το 2015. Όμως τον Μάρτιο 2014, η Επιτροπή δήλωσε ότι η Γαλλία είχε μειώσει έλλειμμά της μόνο κατά 1,1 % το 2013, και θα επιτευχθεί μόνο 0,6% το 2014.

Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2015 θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και σε περίπτωση που δεν πληροί τους όρους της ΕΕ, θα της επιβληθεί πρόστιμο.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr