Πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας – στο 6,38% το spread του δεκαετούς

Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα Δευτέρα τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ανέβηκε νωρίτερα στο 6,38% έναντι 5,56% που είναι η χαμηλότερη απόδοση που σημειώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Ανοδικά κινείται και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου η οποία κυμαίνονταν στο 4,77% έναντι 4,28% που ήταν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Πάντως, αναλυτής της Danske Bank, τον οποίον επικαλείται ρεπορτάζ του πρακτορείου Βloomberg, θεωρεί ότι σταδιακά οι αποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα θα μειωθούν δραστικά κάτω από το 6%, όπως συνέβη και με τα Πορτογαλικά και Ιρλανδικά ομόλογα, όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, ως εμπόδιο στην ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει το Bloomberg το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος, το οποίο φτάνει τα 164 δισεκ. ευρώ. Το Bloomberg σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το «κακό χρέος» υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η χορήγηση νέων δανείων που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.


Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ