Σημαντικό βήμα για την επίλυση της ενεργειακής διένεξης Ρωσίας-Ουκρανίας

Σημαντικό βήμα για την επίλυση της ενεργειακής διαμάχης μεταξύ τους πραγματοποίησαν την Παρασκευή Ρωσία και Ουκρανία, μετά από τριμερείς διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, εγείροντας ελπίδες για οριστική αποφυγή μιας κρίσης που θα μπορούσε να απειλήσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έντινγκερ, οι δύο πλευρές έφτασαν σε καταρχήν συμφωνία με βάση πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει πως η Ουκρανία θα καταβάλει στη Ρωσία 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του 2014, προκειμένου να καλύψει μέρος του χρέους που οφείλει στον ρωσικό κολοσσό Gazprom. H Gazprom τοποθετεί το συνολικό χρέος του Κιέβου στα 5,3 δισεκ. δολάρια.

Ως αντάλλαγμα, η Ρωσία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, ενώ παράλληλα η τιμή αγοράς ρωσικού αερίου από την Ουκρανία για τους επόμενους έξι μήνες θα ορίζεται στα 385 δολάρια ανά κάθε κυβικό μέτρο.

Η ευρωπαϊκή πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από Κίεβο και Μόσχα και θα έχει ισχύ μόνο για τον ερχόμενο χειμώνα, γεγονός που σημαίνει πως οι όροι θα τεθούν εκ νέου σε διαπραγμάτευση την ερχόμενη άνοιξη.

Η Ουκρανία δεν είναι μόνο καταναλωτής αλλά και στρατηγικός κόμβος για την προώθηση ρωσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου το 50% των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη να περνά από τους ρωσικούς αγωγούς.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως θα μπορούσαν να υπάρξουν διακοπές στη ροή αερίου προς χώρες που επανπροωθούν το ρωσικό αέριο που αγοράζουν στην Ουκρανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ