Ρωσική προειδοποίηση στην Ευρώπη για διακοπή ροών φυσικού αερίου

Έμμεση προειδοποίηση προς την Ευρώπη πως η Ρωσία μπορεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκά κράτη αν αυτά επαναπροωθούν ρωσικό αέριο στην Ουκρανία απηύθυνε η Μόσχα, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας για την αποφυγή μίας νέας ρωσο-ουκρανικής ενεργειακής διαμάχης.

«Ελπίζουμε πως ο ευρωπαίοι εταίροι μας θα μείνουν πιστοί στις συμφωνίες. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξουν διακοπές στις παραδώσεις αερίου σε ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε με νόημα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στην γερμανική εταιρεία Handelsblatt.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, Αυστρία, Πολωνία και Σλοβακία κατέγραψαν ανεξήγητες μειώσεις στις συμφωνημένες παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Πολωνία και Σλοβακία είναι δύο από τις χώρες που προωθούν αέριο στην Ουκρανία μέσω αντίστροφων ροών.

Η Ουγγαρία «έκοψε» το αέριο προς την Ουκρανία

Λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων Νόβακ, η Ουκρανία ανέφερε ξαφνική μείωση στις ποσότητες αερίου που λαμβάνει από την Ουγγαρία, με την ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz να σημειώνει με νόημα πως η πτώση στη ροή αερίου ήλθε «λίγες μέρες μετά την επίσκεψη εκπροσώπων της [ρωσικής] Gazprom στην Ουγγαρία».

Η στάση της Ουγγαρίας προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Ε.Ε., με εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει πως «δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει εταιρείες της Ε.Ε. να διαχειρίζονται ελεύθερα το αέριο που αγοράζουν από τη Gazprom, ακόμα και να το μεταπωλούν [...] σε τρίτες χώρες όπως η Ουκρανία».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ