Σόρος: Η Ευρώπη σε κατάσταση οικονομικής διάλυσης - Καλύτερα χωρίς τη Γερμανία η Ευρωζώνη

Με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ, η Ευρώπη οδηγείται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης προειδοποιεί ο Τζορτζ Σόρος στο βιβλίο που τιτλοφορείται «Το στοίχημα για την Ευρώπη» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνης, σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.  Ο Σόρος φτάνει μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι η νομισματική ένωση θα λειτουργούσε καλύτερα χωρίς τη Γερμανία.

Στο βιβλίο του, ο αμφιλεγόμενος αμερικανός επενδυτής, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, βάλλει κατά του Βερολίνου, αναφέροντας ότι η ευρωζώνη έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Καγκελάριο Μέρκελ να σταματήσει την πολιτική των συνεχών περικοπών που επιβάλει η Γερμανία ως η ισχυρότερη οικονομία στη Γηραιά Ήπειρο.

«Το πολιτικό πρόβλημα- υπογραμμίζει- είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση , η οποία υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, μετασχηματίσθηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης» απαντά: «Σημαίνει περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία, σημαίνει προοπτική διαρκούς ανεργίας. Η Ευρώπη είναι από πολλές απόψεις η πιο ανεπτυγμένη ήπειρος και ταυτοχρόνως το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και όμως βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης».

Στο ερώτημα πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αιφνιδιάζει: «Η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες- οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό του. Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα. Αν έφευγε η Γερμανία, σίγουρα θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ. Οι χώρες - οφειλέτες θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν ήλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης».

Όπως υποστηρίζει, «το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στη Γερμανία, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες(…).

Γιατί να μην ακολουθήσουν και οι χώρες του Νότου το παράδειγμα της πειθαρχημένης γερμανικής οικονομίας που δημιουργεί πλεονάσματα, ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Ασφαλώς η Γερμανία δεν μπορεί να κατηγορηθεί επειδή θέλει ισχυρό νόμισμα και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Μπορεί όμως να κατηγορηθεί για την επιβολή των επιλογών της σε άλλες χώρες που έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Η ευρωζώνη αναγκάζεται να ξαπλώσει στο κρεβάτι του Προκρούστη» απαντά.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ