Βαλς: Δεν είναι ούτε δυνατή, ούτε επιθυμητή, μια μεγάλη μείωση των μισθών στη Γαλλία

Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διεμήνυσε σήμερα Τρίτη ότι μια μεγάλη μείωση των μισθών στη Γαλλία «δεν είναι ούτε δυνατή ούτε επιθυμητή» σε ομιλία του ενώπιον των γερμανών βιομηχάνων κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Γερμανία. Ο γάλλος συναντήθηκε τη Δευτέρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο γάλλος πρωθυπουργός απαντούσε σε όσους θα ήθελαν η Γαλλία να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασία της όπως το είχε κάνει η Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχαν οδηγήσει στη σημαντική μείωση των μισθών.

Όμως «η Γερμανία της δεκαετίας του 2000 και η σημερινή Γαλλία είναι διαφορετικές από πολλές απόψεις», εξήγησε ο Βαλς, επικαλούμενος «τις καθιερωμένες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», «τον χαμηλό πληθωρισμό» και «τις αυξημένες τιμές των ακινήτων». «Εξάλλου η εξωτερική ζήτηση είναι ασθενής, ενώ ήταν δυναμική τη δεκαετία του 2000, και άρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εσωτερική μας ζήτηση», συνέχισε ο Βαλς.

«Γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε το δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στη γαλλική πραγματικότητα», κατέληξε ο γάλλος πρωθυπουργός. «Η Γαλλία προχωρά», διαβεβαίωσε ο ίδιος, «κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». 
Πηγή: skai.gr