Μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών για το επιχειρείν διαπιστώνει η Task Force

Σαφή επιδείνωση των όρων του επιχειρείν διαπιστώνει έκθεση της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

H Task Force κάνει 50 συστάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομάδας, Χορστ Ράιχενμπαχ, θα πρέπει να ενταχθούν στο επιχειρηματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Δώδεκα από αυτές να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επείγουσες, καθώς η κατάσταση παραμένει ευαίσθητη.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τρεις δείκτες δείχνουν την επίδοση της Ελλάδας κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ πιο δαπανηρή (11,8% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με 4,6% στην Ε.Ε.).

Παράλληλα, η έναρξη μιας επιχείρησης κοστίζει 910 ευρώ, από 343 ευρώ στην Ε.Ε., ενώ το ελάχιστο καταβλητικό κεφάλαιο έχει στην πράξη αυξηθεί σε σχέση με το περασμένο έτος.

Δείγματα επιδείνωσης εμφανίζει η επίδοση της Ελλάδας και στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο χρόνος που χρειάζονται οι δημόσιες Αρχές για να καταβάλουν τις πληρωμές έχει αυξηθεί σε 114 ημέρες, από 66 το 2011.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης