Συνάντηση Σόρος-Κίρχνερ στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση με τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος είχε στη Νέα Υόρκη η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κ. Σόρος, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προοπτικές της αργεντίνικης οικονομίας και ο τομέας της ενέργειας. Ο μεγαλοεπενδυτής ήδη κατέχει το 3,5% της κρατικής ενεργειακής εταιρείας YPF.

Ο κ. Σόρος ήταν ένας από τους ομολογιούχους που δέχτηκαν τα «κουρέματα» χρέους της Αργεντινής το 2005 και το 2010, χάνοντας σημαντικό μέρος της επένδυσής του σε αργεντίνικο χρέος.

Αποτελεί φυσικό σύμμαχο για την κυβέρνηση Κίρχνερ, καθώς έχει μηνύσει την τράπεζα BNY Mellon, η οποία τον Ιούλιο δεν εκταμίευσε τη δόση χρέους που είχε καταθέσει το Μπουένος Άιρες για την πληρωμή συνεργάσιμων ομολογιούχων του.

Η BNY Mellon αρνήθηκε να εκταμιεύσει τα χρήματα λόγω εντολής της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η οποία όρισε πως η Αργεντινή πρέπει να αποζημιώσει όχι μόνο τους συνεργάσιμους δανειολήπτες αλλά και τους «απρόθυμους» πιστωτές, οι οποίοι δεν έλαβαν μέρος στις αναδιαρθρώσεις χρέους.

Η κ. Κίρχνερ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δικαιοσύνη τον ΗΠΑ για μεροληψία υπέρ των «απρόθυμων» επενδυτών, και επιδιώκει την ανατροπή των αποφάσεων που προηγήθηκαν της πτώχευσής της, δεύτερης σε 12 χρόνια.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ