125 εκ. ευρώ για τους γεωργούς που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει ένα επιπλέον ποσό, ύψους περίπου 125 εκατομμυρίων ευρώ, για να υποστηρίξει τους ευρωπαίους γεωργούς που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα και ότι θα συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της νότιας Ευρώπης.

«Βρισκόμαστε κοντά σε ένα τελικό κείμενο» που «θα ανοίξει έναν νέο φάκελο» για να χρηματοδοτηθούν μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς κάποιων φρούτων και λαχανικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης Ρότζερ Γουέιτ.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει «τα 125 εκατομμύρια ευρώ» και έχει σα στόχους την υποστήριξη μιας σειράς ευπαθών προϊόντων αλλά και την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων με την προσθήκη κυρίως των πορτοκαλιών, των μανταρινιών και των κλημεντίνων, διευκρίνισε η ευρωπαϊκή πηγή.

Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία ήταν οι χώρες που πίεσαν για την υποστήριξη των γεωργών τους καθώς πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής.

Βάσει του σχεδίου προβλέπεται μεταξύ άλλων η αύξηση κατά 5% με 10% του όγκου των προϊόντων που μπορούν να αποσυρθούν από την αγορά και την αποζημίωση των καλλιεργητών κατά 50% με 100% της τιμής.

Τα νέα αυτά μέτρα προστίθενται σε μια προηγούμενη σειρά παρεμβάσεων υπέρ των ευρωπαϊκών φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο