G20: Μέτρα για την τόνωσης της ανάπτυξης και τον περιορισμό της φοροαποφυγής

Στη λήψη νέων μέτρων με στόχο την αύξηση της αξίας του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον μέχρι το 2018, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στην Αυστραλία.

«Προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ μας κατά 1,8% επιπλέον», αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση που εξέδωσε η G20 μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής στο Κερνς.

Μέσα σ' ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιπλέον πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί μέχρι το 2019 ο στόχος των δύο επιπλέον μονάδων που είχαν ορίσει τον Φεβρουάριο οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους στο Σίδνεϊ, σημειώνεται.

«Η επένδυση πρώτη προτεραιότητα για να ενισχυθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η ανάπτυξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενόψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, «θα συνεχίσουμε τον προσδιορισμό μιας νέας σειράς επιπλέον μέτρων για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο της ανάπτυξης», προσθέτουν στην ανακοίνωση.

Δηλώσεις Τζακ Λιου και Μισέλ Σαπέν 

«Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα κλειδιά στην αναπτυξιακή στρατηγική μας για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα.»

Η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη που χάνει έδαφος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κατά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης.

"Αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο", πρόσθεσε ο Λιού.

Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι σχεδιάζουν ένα νομικό πλαίσιο για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες με στόχο να εξαλειφθεί η φοροαποφυγή, τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Πρόσθεσε πως 47 χώρες συμφώνησαν ήδη ότι μέχρι το 2017 θα έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες ενώ άλλα οκτώ μέλη της G20, καθώς και η Νέα Ζηλανδία, θα ενταχθούν στη συμφωνία το 2018.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως θα ασκηθεί αυξημένη πίεση στις 14 χώρες, των οποίων οι προδιαγραφές διαφάνειας δεν είναι οι κατάλληλες, χωρίς όμως να τις κατονομάσει.
Πηγή: skai.gr