Γαλλία: «Φρένο» Ολάντ στις μεταρρυθμίσεις

Παρά τις φήμες για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από τη Moody's απόψε (Παρασκευή) το βράδυ, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Φρανσουά Ολάντ φάνηκε ιδιαίτερα αποφασισμένος να δώσει τη μάχη με τους Ευρωπαίους για να δοθεί παράταση στη Γαλλία για το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

«Tο δημόσιο έλλειμμα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα»

«Στη συνάντηση κορυφής της 24ης Οκτωβρίου», δήλωσε, «θα εξηγήσω ότι η πρόκληση για τη Γαλλία είναι να καλύψει την καθυστέρηση που έχει σε ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις σε σύγκριση με τη Γερμανία. Στο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου η Γερμανία έχει πλεόνασμα 150 δισ. ενώ η Γαλλία έχει έλλειμμα περίπου 60 δισ., πράγμα απαράδεκτο για δύο παρόμοιες οικονομίες» τόνισε.

Για τον Ολάντ το μεγάλο επιχείρημα είναι τα πολύ χαμηλά επιτόκια με τα οποία συνεχίζει να δανείζεται η Γαλλία (1,4 % για τα ομόλογα δεκαετίας).

«Θα εξηγήσω στους εταίρους», πρόσθεσε, ότι «το δημόσιο έλλειμμα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για μας με δεδομένα τα χαμηλά επιτόκια. Πρωτεύει η απασχόληση, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα».

Το επιχείρημα των «χαμηλών επιτοκίων», που θεωρείται παγίδα για αύξηση του χρέους, εκτιμάται ότι θα δεχθεί τα πυρά των υποστηρικτών της δημοσιονομικής αυστηρότητας και ιδιαίτερα της Γερμανίας.

Πρωτοβουλίες Ολάντ σε συνεργασία με Γερμανία

Έτσι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα κληθεί να προλειάνει το έδαφος κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ την ερχόμενη Δεύτερα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Αμβούργο και Στουτγάρδη.

Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε πάντως αποφασισμένος να αναλάβει «νέες πρωτοβουλίες μαζί με τη Γερμανία, για ολοκληρωμένες πολιτικές, όπως η ενεργειακή μετάβαση, τα ψηφιακά, οι υποδομές» αποδεχόμενος ακόμα και μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων».

«Είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι υποστηρίζουμε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, στην οποία το γάλλο-γερμανικό δίδυμο να έχει το προβάδισμα, ιδιαίτερα στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι