Skai.gr αποκλειστικό: Σενάρια για «πάγωμα» ρωσικού αερίου επεξεργάζεται η Ελλάδα, με λύση το LNG

Μέτρα για το ενδεχόμενο διακοπής (ενδεχομένως και πολύμηνης) της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας επεξεργάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζει η Αθήνα αφορά το ενδεχόμενο διακοπής των εισαγωγών ρωσικού αέριου μέσω των ουκρανικών αγωγών για διάστημα έξι μηνών, ειδικά μάλιστα για την περίπτωση διακοπής κατά την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

Το σενάριο προβλέπει μηδενισμό των εισαγωγών αερίου από τον βόρειο αγωγό, που φέρνει ρωσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται σημαντική μείωση και εν τέλει μηδενισμός των εισροών και από τον ελληνο-τουρκικό αγωγό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μειωμένες αυτές ποσότητες εισαγόμενου αερίου θα μπορούν να καλύψουν πολύ μικρό μέρος της προβλεπόμενης μέσης ζήτησης κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Δυσκολότερη περίοδος εκτιμάται πως είναι το τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, οπότε η μέση ζήτηση θα κυμαίνεται ανάμεσα σε 11,3 και 13,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Πιο δύσκολος μήνας θεωρείται ο Ιανουάριος, όπου η μέγιστη ζήτηση μπορεί να ανέλθει ακόμα στα 16,2 εκατ. κ.μ. ανά ημέρα.

Λύση το LNG

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βασική λύση που επεξεργάζονται οι ελληνικές Αρχές είναι η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Η λύση του LNG θεωρείται από τους αρμοδίους ακόμα πιο επιτακτική λόγω του ότι η Ελλάδα δε διαθέτει υπόγειο αποθηκευτικό χώρο για αέριο, γεγονός που δεν της επιτρέπει να «οικοδομήσει» αποθέματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, λειτουργώντας στο 100% των δυνατοτήτων του ο σταθμός της Ρεβυθούσας μπορεί να καλύψει απόλυτα τη ζήτηση αερίου στην ελληνική αγορά για πέντε από τους έξι μήνες, με μοναδική πιθανή εξαίρεση τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, προκειμένου να πετύχει το 100% των εισροών που μπορεί να εξυπηρετήσει η Ρεβυθούσα, η Ελλάδα θα πρέπει να αγοράσει σημαντικές ποσότητες LNG, φορτία που δεν θεωρούνται ακόμα «κλειδωμένα».

Η σύνδεση με τη Βουλγαρία

Η ιδιομορφία της Ελλάδας είναι ότι σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πρέπει να καλύψει όχι μόνο τις δικές της ανάγκες αλλά και εκείνες της Βουλγαρίας καθώς η γειτονική χώρα καλύπτει μέχρι τώρα το σύνολο της κατανάλωσης της με ρωσικό αέριο.

Για αυτό το σκοπό, η ΔΕΠΑ έχει ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης στη Σόφια και ήδη διεξάγει συζητήσεις με βούλγαρους μεγάλους καταναλωτές. Επίσης, σε επικοινωνία βρίσκονται οι αρμόδιες ελληνικές και βουλγαρικές Αρχές, όπως δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο μέρος των βουλγαρικών αποθεμάτων βρίσκεται στην υπόγεια αποθήκη του Τσιρέν, όμως τα εκεί αποθέματα αρκούν για 90 έως 120 ημέρες, όπως δήλωσε στις αρχές τις εβδομάδας ο υπουργός Ενέργειας της χώρας.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης