Η κρίση δεν λύνεται ούτε μόνο με δαπάνες, ούτε μόνο με λιτότητα

Έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνης να καταλάβουν πως η κρίση στην ευρωζώνη δεν λύνεται ούτε αποκλειστικά με την αύξηση των δημοσίων δαπανών, αλλά ούτε με την αυστηρή λιτότητα, απευθύνουν με άρθρο τους ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο πρώην συνάδελφός του Γιέργκ Άσμουσεν.

«Παρά την μοναδική φύση της κρίσης, υπάρχει ακόμα η τάση να αναζητούμε απλές απαντήσεις σε ένα σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως με το να τυπώσουμε περισσότερα χρήματα και να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την οικονομική κακουχία. Άλλοι προσκολλώνται στην ελπίδα πως ο αυστηρός δρόμος της λιτότητας θα αποδειχθεί πανάκεια. Και υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως η επιστροφή σε εθνικές λύσεις του παρελθόντος θα έλυνε όλες τις δυσκολίες», αναφέρουν οι κύριοι Κερέ και Άσμουσεν.

Οι δύο τεχνοκράτες υπογραμμίζουν πως αυτό που απαιτείται στην Ευρώπη είναι μία πολιτική τριών μετώπων, που θα περιέχει συντονισμένες δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και νομισματικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τη Γερμανία να ακούσει την κριτική των εταίρων της και να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις.

Για χώρες που «δεν έχουν [δημοσιονομικό] περιθώριο» για επενδύσεις, Κερέ και Άσμουσεν σημειώνουν πως «δεν πρέπει να καταστραφεί η πρόοδος που έχει γίνει για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», προειδοποιώντας μάλιστα πως δεν είναι δυνατό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όταν υπάρχει αθέτηση υποσχέσεων. Στον αντίποδα, προτείνουν μία φιλο-αναπτυξιακή αναθεώρηση πολιτικών, όπως η περικοπή «αντιπαραγωγικών δαπανών» και «στρεβλωτικών φόρων».

Ωστόσο, δεν ζητούν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει την «ευελιξία» που ήδη υπάρχει στο Σύμφωνο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η «αξιοπιστία» του.

Στο νομισματικό μέτωπο, σημειώνουν πως η ΕΚΤ έχει κάνει αυτό που χρειάζεται και πως είναι έτοιμη να πράξει περισσότερα, αν χρειαστεί.

Τέλος, υποστηρίζουν το πρόγραμμα ευρωπαϊκών επενδύσεων που έχει εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες Berliner Zeitung και Les Echos, αλλά και στον ιστότοπο της ΕΚΤ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ