Η ευρωζώνη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη, προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Μήνυμα στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία πως πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού, τονίζοντας μάλιστα τη διαφορά μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να είναι μια πηγή δύναμης για την παγκόσμια οικονομία, αλλά συνολικά η οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζει να αποδίδει κάτω [από τις δυνατότητές της]. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, ενώ και αρκετές αναδυόμενες οικονομίες χάνουν ‘ταχύτητα’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιού από την Αυστραλία, κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης των ΥΠΟΙΚ του G20.

Οι διαφορές στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που ακολουθούν Ε.Ε. και ΗΠΑ αναμένεται να βρεθούν για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο κατά τις διαβουλεύσεις του G20, και τα σχόλια του κ. Λιού κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν μία ψυχρή υποδοχή από τους Ευρωπαίους.

Ενδεικτικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να μείνει πιστή στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Στην Ευρώπη είμαστε σε μία κατάσταση όπου φαίνεται να έχουμε υπερβολική ρευστότητα και υπέρογκο δημόσιο χρέος», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια στάσης του στο Χονγκ Κονγκ στο ταξίδι προς την Αυστραλία.

«Αυτό σημαίνει πως ο ‘χώρος’ που έχουμε για να τονώσουμε την ανάπτυξη από την πλευρά της ζήτησης και της νομισματικής πολιτικής είναι, με διαφορές μεταξύ περιοχών, μικρή», συμπλήρωσε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ