Κλείσιμο

ΕΤΕπ: 16,5 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία - υπεγράφησαν νέες συμφωνίες

Τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 815 εκατομμύρια ευρώ ενεργειακών έργων, και των έργων των αυτοκινητόδρομων και της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, προβλέπουν οι συμβάσεις που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τον επικεφαλής της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ.

Ο κ. Χόγιερ, στη συνάντηση που είχε, με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, είπε ότι τα έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους όσο και μετά.

Πρόσθεσε ότι μόνο για φέτος, και μέχρι στιγμής, έχουν υπογράφει συμβάσεις 1,4 δισεκ. ευρώ από την ΕΤΕπ, με την συνολική επένδυση της Τράπεζας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια να ανέρχεται στα 16,5 δισεκ. ευρώ.

Ο γερμανός τεχνοκράτης τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η κρίση επενδύσεων που υπάρχει στην Ευρώπη, καθώς φέτος τα κονδύλια που έχουν διοχετευθεί για επενδύσεις είναι 20% χαμηλότερα συγκριτικά με αυτά του 2007.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι επιτέλους η οικονομία σταθεροποιείται και μάλιστα αναμένεται να παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Πρόσθεσε όμως ότι καμία δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να έχει διάρκεια δίχως αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, τονίζοντας επίσης "ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανάσα". 

Με τη σειρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για δάνεια που τροφοδοτούν την ανάκαμψη και θέσεις εργασίας "Δέκα χιλιάδες συμπολίτες μας δουλεύουν αυτή στη στιγμή στα έργα για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και χιλιάδες άλλοι σε συναφείς επιχειρήσεις" τόνισε. Ο υπουργός χαρακτήρισε ενθαρρυντική την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ όπως είπε υπάρχουν αρκετά έργα τα οποία θέλει αν υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση που είναι ώριμα μελετητικά και για τα οποία θα ζητηθούν πόροι της ΕΤΕπ.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης είπε ότι ως το 2030 θα υπάρξει πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα

Στις 6 το απόγευμα ο κ. Χόγιερ συναντάται με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας, Newsdesk ΣΚΑΪ