Κλείσιμο

Νέες αποζημιώσεις για τους ευρωπαίους αγρότες ανακοινώνει η Κομισιόν

Νέες, επιπρόσθετες αποζημιώσεις για τους ευρωπαίους αγρότες που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο σε διατροφικά προϊόντα ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ρότζερ Γουάιτ.

Τα νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινωθούν την επισήμως «τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» και θα τεθούν σε εφαρμογή «αμέσως», σημείωσε.

Απέφυγε ωστόσο να δώσει κάποιο στοιχείο για το ύψος των νέων αποζημιώσεων.

Τα νέα μέτρα θα προστεθούν και δεν θα ακυρώσουν τα παλαιότερα σχέδια για αποζημιώσεις ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, διευκρίνισε ο κ. Γουάιτ. Το μικρό μέγεθος του πακέτου των 125 εκατ. προκάλεσε τη δυσαρέσκεια παραγωγών σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε, οδηγώντας τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πόσα χρήματα έχουν ήδη εκταμιευθεί από το πρόγραμμα των 125 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν έχει υπολογίσει πως ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν επηρεαστεί από το ρωσικό εμπάργκο, το οποίο επιβλήθηκε τον Αύγουστο, ως αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Η αξίνα των ευρωπαϊκών αγροτικών εξαγωγών προς τη Ρωσία υπολογίζεται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ήτοι περίπου το 10% των συνολικών πωλήσεων αγροτικών αγαθών από την Ε.Ε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ