Κλείσιμο

Κατάινεν: H αναπόφευκτη άνοδος των επιτοκίων θα κάνει ακριβότερη την εξυπηρέτηση των χρεών

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για λογαριασμό της Κομισιόν, στην έναρξη της συζήτησης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Φινλανδός Επίτροπος Γιούρκι Κατάινεν προέβλεψε ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια δεν θα παραμένουν αενάως τόσο χαμηλά.

"Μόλις αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα γίνουν ακριβότερες οι οφειλές των χρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών και περισσότερο θα πληγούν οι ευπαθείς χώρες", υπογράμμισε ο Επίτροπος Κατάινεν, υπεραμυνόμενος της εφαρμογής πολιτικών για βιώσιμα δημοσιονομικά στις χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Κατάινεν η Κομισιόν έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το Φθινόπωρο την έναρξη πολιτικών για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για τους πολίτες, με προεξάρχουσα την στήριξη και προώθηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και μέρος των ευρωπαϊκών πόρων για την μόχλευση των επενδύσεων και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου κράτους πρόνοιας, μέσω μεταρρυθμίσεων, στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος διαπίστωσε ότι η δυνατότητα επενδύσεων στην Ευρώπη παρεμποδίζεται από τα γραφειοκρατικά συστήματα και τα οργανωμένα συμφέροντα και τόνισε ότι σκοπός της ΕΕ θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για ιδιωτικές επενδύσεις.

Υπέρ της άποψης ότι τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να φθάσουν σε βιώσιμα επίπεδα και ότι πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας της ευρωζώνης, με μέτρα για ανάπτυξη και απασχόληση, τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας (της ΕΕ) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μπενεντέτο Ντέλα Βέντοβα.
Πηγή: skai.gr