Ανάκτηση 42 εκ. από πλαστές συντάξεις – συγγενείς πρώην βουλευτή στο «δόκανο»

Ποσό ύψους 42 εκατ. ευρώ ανέκτησε το ελληνικό δημόσιο από «μαϊμού» συντάξεις σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, το δημοσιονομικό όφελος μετά την απογραφή των συνταξιούχων ξεπερνά τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

«Τα τελευταία 2 χρόνια προωθήθηκε η εξυγίανση, η διαφάνεια και η αποτελεσματική διαχείριση της διαδικασίας απονομής συντάξεων στο Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου. Πλέον, σήμερα, δεν χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Συγγενείς πρώην βουλευτή και δικαστικού στα «λαβράκια»

Μεταξύ αυτών που εισέπρατταν παρανόμως συντάξεις βρίσκονται, μεταξύ άλλων, συγγενείς ενός πρώην βουλευτή, ενός δικαστικού και ενός ιερέα.

Μεταξύ των περιπτώσεων που συγκέντρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιλαμβάνεται κόρη δικαστικού, η οποία εισέπραττε σχεδόν 4.000 ευρώ μηνιαία σύνταξη επί χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της, ενώ είχε συνδέσει τον εν λόγω λογαριασμό με το στεγαστικό της δάνειο.

Άλλη περίπτωση, γιος ιερέα που απεβίωσε το 1999 εισέπραξε συνολικά 147.000 ευρώ μέχρι το 2012, οπότε διακόπηκε η σύνταξή του από το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ των περιπτώσεων απατής περιλαμβάνονται και τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι είχαν δηλώσει και εισέπρατταν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό συντάξεις αποθανόντων συνταξιούχων.

Χαρακτηριστικές είναι ακόμα οι περιπτώσεις άγαμης θυγατέρας που παντρεύτηκε το 1967 αλλά δήλωσε το γάμο 25 χρόνια αργότερα και χήρας που παντρεύτηκε ξανά τρία χρόνια μετά το θάνατο του άνδρα της αλλά δεν δήλωσε ποτέ το νέο της γάμο για να μην χάσει τη σύνταξη.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, σε όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ο θάνατος των συνταξιούχων με υποβολή στην Υπηρεσία Συντάξεων αντίστοιχων ληξιαρχικών πράξεων, ακολούθησαν:

1ον. Η οριστική διαγραφή τους από το πληροφοριακό σύστημα της Υπηρεσίας Συντάξεων.
2ον. Η αναζήτηση από τον τραπεζικό λογαριασμό των θανόντων (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ), των συντάξεων–δώρων–επιδομάτων που καταβλήθηκαν μετά την ημερομηνία θανάτου τους. Στις περιπτώσεις που δεν βρέθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά αυτά ή μέρος αυτών, αναζητήθηκαν κατ’ αρχήν από τους συνδικαιούχους του λογαριασμού και σε όσες περιπτώσεις δεν ανταποκρίθηκαν, καταλογίσθηκαν εις βάρος τους στις αρμόδιες ΔΟΥ. Στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε συνδικαιούχος του λογαριασμού ή είχε αποβιώσει, η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε για τους κληρονόμους.
3ον. Η παραπομπή στον Εισαγγελέα των περιπτώσεων κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ενδεχόμενος δόλος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να αποφευχθούν εφεξής φαινόμενα απάτης κατά του Δημοσίου, με τις διατάξεις του Νόμου 4151/2013, θεσμοθετήθηκε πλέον ολική απογραφή, κάθε 5 χρόνια, των συνταξιούχων του Δημοσίου.

«Αυτή η πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες» αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Νίκος Φιλιππίδης