Λονδρέζοι επενδυτές αναζητούν «διαμάντια» στην ελληνική επιχειρηματική αγορά

Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε διάφορα επίπεδα αναζητούν στην Ελλάδα επενδυτές και στελέχη κερδοσκοπικών κεφαλαίων από τη Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά αρκετούς πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, το ενδιαφέρον τους πέφτει και σε μικρομεσαίες καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις, με προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και στο εξωτερικό.

Ένας από τους λονδρέζικους οίκους που εδώ και καιρό έχει στρέψει το βλέμμα στην ελληνική αγορά είναι ο AHV Associates, με τον ελληνικής καταγωγής Διευθυντή Συγχωνεύσεων και Εξαγορών Όμηρο Σαρίκα να είναι σε διαρκή αναζήτηση των κατάλληλων εταιρειών προς επένδυση και ανάπτυξη.

Προ ημερών ανακοινώθηκε η απόφαση του κ. Σαρίκα να αναλάβει την ελληνική Verdes Innovations, που περιλαμβάνει την ανάδειξη της εταιρείας σε παγκόσμιους επενδυτικούς κύκλους. Η εταιρεία είναι η παραγωγός των όλο και πιο δημοφιλών V-Cubes, μίας προηγμένης και πιο περίπλοκης έκδοσης των τρισδιάστατων μηχανικών παζλ που όλοι γνωρίζουμε μέσω των κύβων του Ρούμπικ.

Η εταιρία είχε παρουσιάσει τα προϊόντα της στον οίκο AHV προ διετίας αλλά η προσέγγιση επαναλήφθηκε μέσω του Reload Greece, ενός φόρουμ προώθησης ελληνικών επιχειρηματικών ιδεών στο Λονδίνο. Ο κ. Σαρίκας και άλλοι αναγνωρισμένοι Έλληνες τραπεζίτες του Λονδίνου, όπως ο Χρήστος Τομάρας της Goldman Sachs, μετέχουν στην πρωτοβουλία ως Επενδυτικοί και Τραπεζικοί Μέντορες.

Ο Όμηρος Σαρίκας δήλωσε ότι η εταιρεία των V-Cubes εκφράζει αυτό που ο οίκος του και άλλοι επενδυτές θέλουν να δουν από την Ελλάδα: «Εφευρετικότητα, επιχειρηματικότητα και εξαγωγικές τάσεις».

Η εταιρία ιδρύθηκε κατόπιν ανακάλυψης του μηχανικού Παναγιώτη Βερδέ που έσπασε το όριο των κύβων με πέντε περιστρεφόμενες σειρές και στήλες σε κάθε έδρα. Η σύσταση της εταιρείας και τα πρώτα καλούπια έγιναν με ίδια μέσα και χρηματοδότηση από τοπικούς «angel» επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή η V-Cubes, από το Χιλιομόδι Κορίνθου, εξάγει το 95% της παραγωγής της σε 107 χώρες στον κόσμο. Έχει πατέντες σε 50 χώρες και πελάτες από την BMW μέχρι και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μία εκπληκτική πρωτοβουλία ανάπτυξης και η AHV δε θα παραμείνει στους τραπεζικούς τύπους και προφάσεις μεγεθών», είπε ο κ. Σαρίκας. «Επενδύουμε πολύ χρόνο, εργατικό δυναμικό και αρκετό χρήμα για να βρούμε τα διαμάντια στην Ελλάδα, είτε είναι μικρομεσαίες εταιρείες είτε γίγαντες του κλάδου. Θέλουμε να βοηθήσουμε ενεργά και να εκτοξεύσουμε τη V-Cubes στην επενδυτική στρατόσφαιρα», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες σε στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) που επιλέγουν να βάλουν χρήματα στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης που είχαν γίνει γνωστές ως PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία).

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία οικονομικών δεδομένων FE Trustnet που επικαλείται η Daily Telegraph, η αξία της μέσης μετοχής στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 94% μετά τις διαβεβαιώσεις Ντράγκι για στήριξη των χωρών αυτών τον Ιούλιο του 2012. Κατά την εφημερίδα τους τελευταίους μήνες «όλο και πιο πολλοί επαγγελματίες επενδυτές αγοράζουν σε αυτές τις οικονομικά εύθραυστες χώρες καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν παρουσιάσει ανοδική πορεία».

Ο Άντριου Σάμερς από τον επενδυτικό οίκο Investec Wealth & Management σχολίασε ότι το εύκολο κέρδος το έχουν ήδη καρπωθεί όσοι πρώτοι αντιλήφθηκαν την κατάσταση, ωστόσο υπάρχει ακόμα κέρδος για να παραχθεί από επενδύσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Η Στέφανι Μπούτσερ από τον οίκο Invesco Perpetual εκτίμησε ότι η άνοδος των τιμών των μετοχών τους τελευταίους 18 μήνες αντανακλά το γεγονός ότι «αυτές οι οικονομίες δε θα βγουν το ευρώ και ότι καθεμιά από αυτές τις χώρες έχει αρχίσει να ανακτά τον έλεγχο».

Ο γνωστός επενδυτής Μπάρι Νόρις από το Argonaut European Alpha δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως το 1/3 του χαρτοφυλακίου επενδύσεών του αφορά τις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης, ακριβώς λόγω των ευκαιριών για κέρδος που παρουσίαζαν οι χαμηλές τιμές των μετοχών. «Τους τελευταίους 18 μήνες έχουν διαφανεί σημάδια ανάκαμψης και ακόμα και η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση φέτος», λέει ο κ. Νόρις.

Ο Βρετανός επενδυτής έχει αγοράσει μετοχές στις τράπεζες Bankia, Intesa Sanpaolo και Εθνική. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν στην Telegraph ότι η τοποθέτηση μεγάλων ποσών στην ισχυρή ανάκαμψη των χωρών του νότου της ευρωζώνης συνιστά ρίσκο και δε θα έπρεπε να είναι η πρώτη επιλογή για επενδυτές.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο