Φέσσας: Συμφωνήσαμε με τον Τσίπρα σε σχέδιο ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στην κατανάλωση

Στην αναγκαιότητα ενός σχεδίου ανάπτυξης το οποίο να βασίζεται σε επενδύσεις, και όχι στην κατανάλωση, συμφώνησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα κατά τη συνάντησή τους όπως δήλωσε ο τελευταίος. Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα.

«Συζητήσαμε με τον πρόεδρο και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που αφορούν το μέλλον και το παρόν της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση. Η θέση και η άποψη του ΣΕΒ είναι ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Φέσσας υπαινίχθηκε τη διαφωνία του Συνδέσμου σε ό,τι αφορά μονομερείς ενέργειες για το χρέος, λέγοντας ότι «είπαμε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρέους χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και χωρίς να έχουμε επιπτώσεις στη σταθερότητα, ειδικά σε αυτή την περιοχή που βρισκόμαστε σε αστάθεια. Από κει και πέρα θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις».

Διευκρίνισε δε, ότι «ο ΣΕΒ ουδέποτε έθεσε – κι όταν υπήρξε η κατάργηση του κατώτατου μισθού- ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ».

«Θεωρούμε ότι οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις τις οποίες εργάζονται. Από και πέρα όμως, το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πολύ γενικότερο για να μείνει μόνο στον κατώτατο μισθό», ανέφερε ο κ. Φέσσας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν συμφωνήσαμε τίποτα δεδομένου ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ ΣΕΒ και πολιτικών κομμάτων είναι ένα γενικότερο ζήτημα μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων».

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, διότι η τετραετής εφαρμογή των Μνημονίων επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία. Τόνισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, €10 δις το χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ. Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνει: την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ,