Β. Ελλάδα: Τι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων

Την άμεση μείωση της φορολογίας και του κόστους δανεισμού και την επείγουσα υποστήριξη της παραγωγής ελληνικών προϊόντων και των εξαγωγών, με ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση ακόμη και εντός του μήνα, ζητούν -μεταξύ άλλων- οι διοικήσεις των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, που συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό ενόψει της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης γίνεται φέτος σε μία ξεχωριστή στιγμή και μία κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, όπως δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Οι βιομήχανοι

«Ζητήσαμε να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου θέματα όπως η παροχή ρευστότητας, η μείωση φορολογίας και κόστους ενέργειας, όπως επίσης και ενισχύσεις λειτουργικών δαπανών για την περιφερειακή βιομηχανία» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη θεσμικά ζητήματα για τη βιομηχανία, όπως η αναδιάρθρωσή της στην ελληνική περιφέρεια, η άσκηση κλαδικών πολιτικών, η άμεση εφαρμογή και ο έλεγχος αυστηρών προδιαγραφών κατασκευής και υλικών στα δημόσια κτήρια - σχολεία και η καθιέρωση της αρχής της «εταιρικότητας» στο νέο ΕΣΠΑ, χωρίς αποκλεισμούς φορέων της περιφέρειας. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα της αποκεντρωμένης διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων μέτρων για τη βιομηχανία και της δημιουργίας νέου συστήματος χρηματοδότησης της καινοτομίας, με τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης και χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Οι εξαγωγείς

Στην πτωτική πορεία της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας τον τελευταίο χρόνο, η οποία -όπως υποστήριξε- οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης και στο υψηλό κόστος χρήματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης. Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση δυσχεραίνεται από τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω παραγόντων όπως "η υψηλή φορολογία σε όλα τα επίπεδα, το υψηλό ακόμη μη μισθολογικό κόστος, το υψηλό κόστος ενέργειας και το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας".

Ζήτησε δε να δοθεί προτεραιότητα στην κατάργηση ή μείωση επιβαρύνσεων που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, ενώ επανήλθε στο αίτημα του ΣΕΒΕ για άμεση καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή. Χαρακτήρισε αναγκαία τη ρύθμιση για τη μείωση του κόστους χρήματος με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία», έτσι ώστε η εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης να συνυπολογίζεται στον υπολογισμό του ρίσκου και συνεπώς η επιχείρηση να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους και κυρίως με χαμηλότερο επιτόκιο.

Οι βιοτέχνες

Να μπει τέλος "στην υπέρμετρη φορολόγηση και την ανελέητη λιτότητα" ζήτησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος. "Απαιτούνται άμεσα μέτρα που δεν θα βασίζονται στην υπερφορολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κύκλος της διαρκούς ύφεσης θα είναι επαναλαμβανόμενος με θύματα επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο εσωτερικό με αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, "που δεν θα εκπορεύονται από δεσμεύσεις έναντι των εταίρων και των δανειστών της".

Κατά τον ίδιο, τροχοπέδη για την ανάπτυξη αποτελεί η ελλιπής χρηματοδότηση. Όπως είπε, "μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση πληρώνει σήμερα για δανεισμό μέχρι και υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σύγκριση με ανταγωνιστές της στον πυρήνα της ευρωζώνης", ενώ το φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εχθρικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί -όχι να πωληθεί- σε εξειδικευμένους επενδυτές λιμενικών εγκαταστάσεων/ λειτουργιών.
Πηγή: skai.gr