Θωμόπουλος: Αδύνατη η ανάπτυξη χωρίς αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους

Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς αναδιάρθρωση των χρεών εταιρειών και φυσικών προσώπων, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

«Ευκαιρίες για επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν εάν δεν υπάρξει μία πραγματική και βιώσιμη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμόπουλος.

Υπογράμμισε πως οι ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η οικονομία να εισέλθει σε ένα «ενάρετο κύκλο» ανάπτυξης και κατανάλωσης, καθότι οι επενδύσεις από την πλευρά του Δημοσίου «ενδέχεται να μην ανακάμψουν σύντομα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η τοποθέτηση του κ. Θωμόπουλου αποτελεί «σημάδι πως οι τράπεζες ίσως ετοιμάζονται να διαγράψουν 'κακά' δάνεια».

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περίπου το 35% των δανείων που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες δεν εξυπηρετούνταν στα τέλη του 2013, με την αξία των «κόκκινων» πιστώσεων να αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας έχει χαρακτηρίσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων πρώτη προτεραιότητα, σημειώνοντας πως οι σχετικές ρυθμίσεις θα ετοιμαστούν εντός του φθινοπώρου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ