Neue Osnabrucker Zeitung: Η Ελλάδα θέλει να ξεφορτωθεί την Τρόικα σύντομα

Εκτενές άρθρο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα στο Παρίσι φιλοξενεί η Neue Osnabrucker Zeitung υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει να ξεφορτωθεί σύντομα την Τρόικα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «όταν η ελληνική κυβέρνηση συναντηθεί την Τρίτη στο Παρίσι με τους διεθνείς πιστωτές, θα βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου στόχου: να βάλει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τέλος στους ελέγχους της Τρόικας. Εν τω μεταξύ όμως εντείνονται οι εσωπολιτικές πιέσεις στην Αθήνα».

Σύμφωνα με την ΝΟΖ, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ενδιαφέρονται για δύο, κυρίως, θέματα: το στρες-τεστ των ελληνικών τραπεζών αλλά και το ύψος του δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ελληνική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, θέλει να μιλήσει στο Παρίσι κυρίως για φοροελαφρύνσεις. «Δεδομένης της υψηλής ανεργίας, η χώρα της κρίσης αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να εισπράξει φόρους».

«Η ΕΕ επεξεργάζεται ήδη ρύθμιση διαδοχής της Τρόικας»

«Η συνάντηση, που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μετατέθηκε τελικά έπειτα από τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι. Ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ήθελε να αποφύγει μια αναταραχή στην κρατική μηχανή των Αθηνών αλλά και να στείλει στους πολίτες το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να ξεφορτωθεί σύντομα τη μισητή Τρόικα. (…)

Η ελπίδα αυτή της Αθήνας μπορεί να είναι κάλλιστα δικαιολογημένη». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «η ΕΕ επεξεργάζεται ήδη ρύθμιση διαδοχής της Τρόικας (…)». Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά σχέδια «η Κομισιόν θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δυο φορές το χρόνο, και όχι κάθε τρεις μήνες, όπως έκανε η Τρόικα. Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα 6ετές σχέδιο δράσης, όπου η επίτευξη σημαντικών ενδιαμέσων στόχων θα επιβραβεύεται με διευκολύνσεις στην απομείωση του χρέους. Αυτό αναφέρει άνθρωπος που ασχολείται με το ζήτημα. Η Τρόικα δεν θα υπάρχει πια».

Η εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, και στις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Το πρόβλημα: εάν ο Σαμαράς δεν αποσπάσει αρκετές ψήφους ανεξάρτητων βουλευτών, θα έπρεπε να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν να σημάνουν για την Ελλάδα μια μακρά περίοδο πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας. Γιατί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται η αντιπολιτευόμενη συμμαχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία έχει κάνει σημαία της την κατάργηση του προγράμματος περικοπών.

Ο Σαμαράς επιδιώκει την ίδια ώρα περαιτέρω ελαφρύνσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα θέλει να επιτύχει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στη δέσμευση της ευρωζώνης για περαιτέρω στήριξη σε περίπτωση που η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. «Η Αθήνα πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις ήδη στα τέλη του 2013 αλλά και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Διπλωμάτες στην Αθήνα εκτιμούν ότι η απόσταση μεταξύ διάσωσης και μιας νέας φάσης της κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή».
Πηγή: Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης