Ενδοκυβερνητικές ζυμώσεις για το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι

Στην τελική ευθεία ενόψει της αυριανής (Τρίτη) έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι μπαίνει η κυβέρνηση. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μάξιμου με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλου και το Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα συγκεντρωθούν παρουσία του πρωθυπουργού οι πέντε υπουργοί που θα μεταβούν στο Παρίσι για να οριστικοποιηθούν οι οριστικές ελληνικές θέσεις στην διαπραγμάτευση.

Την Τρίτη πρωί το οικονομικό επιτελείο αναχωρεί για τη γαλλική πρωτεύουσα, και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει μια πρώτη συνάντηση με εκπρόσωπους των δανειστών όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν πέραν του πακέτου των φοροελαφρύνσεων ο φετινός προϋπολογισμός, το δημοσιονομικό κενό του 2015 αλλά και το χρηματοδοτικό κενό.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά σχέδιο για νέες θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας, που αφορούν 500.000 άτομα.

Είπαν στον ΣΚΑΪ 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν υπάρχουν, καθώς δημιουργούν καταστάσεις τύπου Αργεντινής. «Δεν είναι συνετό να λες για κόκκινες γραμμές όταν πας σε μια συζήτηση υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται» δήλωσε χαρακτηριστικά, επικαλούμενη τη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε στον σταθμό μας ότι «οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια και τις θυσίες των πολιτών αλλά και της κυβέρνησης τα τελευταία 4 χρόνια».

«Περιμένω στο Παρίσι να διαπραγματευθούμε από μια καλύτερη βάση» είπε στον ΣΚΑΙ ο Κωστής Χατζηδάκης. "Είμαστε πια στη φάση που ξεκινάμε να αποχαιρετούμε σταδιακά την τρόικα. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μια ευελιξία από πλευράς τρόικας δεδομένων και των κάλων αποτελεσμάτων που έχουμε πετύχει. Όμως σε αυτή φάση κινδυνεύουμε η πολιτική να υπονομεύσει την Οικονομία» επισήμανε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηδάκη ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει με τη στάση του τις αγορές και τους επενδύτες. Κατά τον πρώην Υπουργό το μνημόνιο έτσι όπως φτιάχτηκε από την αρχή, εκτός από το δημόσιο, προκάλεσε προβλήματα και στον ιδιωτικό τομέα.

«Mακάρι να είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ. Σε πολλά από τα μέτρα φιλελεύθερης κατεύθυνσης στα οποία συμφωνεί και ο Σαμαράς το ΠΑΣΟΚ βάζει φρένο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Όταν ο Γιάννης Βρούτσης έφερε το συνδικαλιστικό νόμο, με τον οποίο συμφωνούσα και εγώ αναφανδόν, βγήκε αμέσως το ΠΑΣΟΚ και είπε ‘όχι’» σημείωσε.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ