Κλείσιμο

Spiegel: Η Μέρκελ έτοιμη να δεχτεί το Μοσκοβισί ως επίτροπο Οικονομικών, αλλά...

Έτοιμη να αποδεχτεί το διορισμό του πρώην γάλλου ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων στη νέα Κομισιόν είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει στο εξώφυλλό της αυριανής έκδοσής του το περιοδικό Der Spiegel.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, το Βερολίνο θέτει ως προϋπόθεση ο κ. Μοσκοβισί να έχει στο πλευρό του, ουσιαστικά ως επιτηρητή, έναν «ειδικό στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική από τη βόρεια Ευρώπη». Το εν λόγω πρόσωπο θα υπηρετεί επίσης ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν και συνεπώς θα λειτουργεί ως προϊστάμενος του κεντροαριστερού Γάλλου.

Επικρατέστερος υποψήφιος για αυτό το ρόλο φαντάζει να είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και νυν υπηρεσιακός επίτροπος Οικονομικών, Γίρκι Κατάινεν.

Υπενθυμίζεται πως το Βερολίνο έχει εκφράσει ακόμα και δημόσια τις επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο διορισμού του κ. Μοσκοβισί στο ευρω-χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, δεδομένης της αδυναμίας της ίδιας της Γαλλίας να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επιβλέπει τα προγράμματα στήριξης και την εφαρμογή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη. Βασικός προβληματισμός του Βερολίνου φαίνεται πως είναι πως ο κ. Μοσκοβισί, υπέρμαχος των πολιτικών ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης, δεν θα επιβάλει τα συμφωνηθέντα του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η υποψηφιότητα Μοσκοβισί για τη ευρω-θέση των Οικονομικών στηρίζεται από τη Γαλλία και, μεταξύ άλλων, και την Ελλάδα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο