Κλείσιμο

Διορθώσεις και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - όφελος 167 εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους

Διορθώσεις και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μετά τις αντιδράσεις, φέρνει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Έθνος, το όφελος για τους φορολογούμενους υπολογίζεται συνολικά στα 167 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος σε 4.000 οικισμούς της χώρας με τις εξωπραγματικές τιμές θα υπολογιστεί τώρα με τις αξίες του 2013 ή τις φετινές χαμηλότερες. Οι δόσεις θα γίνουν 6 και θα υπάρξουν απαλλαγές σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν και το 50% για πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων στους 4.000 οικισμούς όπου δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση του φόρου, αλλά το πιθανότερο είναι το ποσοστό να ορισθεί στο 1,5% επί του συνολικού ποσού του φόρου.

Το δημοσιονομικό κόστος από τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που ζήτησαν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά την συνάντηση που είχαν με τον ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη αγγίζει τα 167 εκ. ευρώ, και όχι τα 500 εκατ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ και ο Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής της ΝΔ που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Βουλευτές της ΝΔ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκπτωσης ως και 30% στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα οικήματα. Ζήτησαν ακόμα τη διεύρυνση των κατηγοριών που απαλλάσσονται του φόρου, μειώνοντας το ποσοστό της αναπηρίας στο 67% από το 80%.
Πηγή: skai.gr