Αργεντινή: «Ιμπεριαλιστικές» οι δηλώσεις οι αμερικανού δικαστή

Νέα σκληρή επίθεση στην αμερικανική Δικαιοσύνη εξαπέλυσε η Αργεντινή, με αφορμή την απόφαση του δικαστή Τόμας Γκριέσα να κρίνει παράνομη την κίνηση του Μπουένος Άιρες να προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους πιστωτές του να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους (που διέπονται από δίκαιο ΗΠΑ) με νέα χρεόγραφα, που θα διέπονται από αργεντίνικο δίκαιο.

Μιλώντας μετά την απόφαση του αμερικανού δικαστή, ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου Χόρχε Καπιτάνιτς έκανε λόγο για «ατυχείς, λανθασμένες, ακόμα και ιμπεριαλιστικές» δηλώσεις.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αργεντινή να παρακάμψει το «πάγωμα» καταβολής τόκων που της έχει επιβάλει ο κ. Γκριέσα, ο οποίος έχει αποφασίσει πως θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθούν με 1,5 δισ. δολάρια οι «απρόθυμοι» πιστωτές, που δεν έλαβαν μέρος στα «κουρέματα» του 2005 και 2010 και ζητούν να αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Το «πάγωμα» πληρωμής κουπονιού 539 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική Δικαιοσύνη οδήγησε τελικά σε πτώχευση τη λατινοαμερικανική χώρα στα τέλη Ιουλίου.

Όσοι πιστωτές δεχτούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων θα λαμβάνουν κανονικά τις περιοδικές καταβολές του επιτοκίου μέσω λογαριασμών στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, αντί για την Bank of New York Mellon, μέσω της οποία έχουν γίνει οι ως τώρα πληρωμές.

Παράλληλα, η μετακίνηση σε δίκαιο Αργεντινής μπορεί λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για το Μπουένος Άιρες σε περίπτωση που τελικά έρθει σε συμβιβασμό με τους «απρόθυμους».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ