Παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ ζήτησαν βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ζήτησαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Βουλευτές της ΝΔ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκπτωσης ως και 30% στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα οικήματα.

Ζήτησαν ακόμα τη διεύρυνση των κατηγοριών που απαλλάσσονται του φόρου, μειώνοντας το ποσοστό της αναπηρίας δικαιούχων στο 67%, από το 80%.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους ζήτησαν να επιλεγεί η λύση με την χαμηλότερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, αλλαγές που εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε μείωση της επιβάρυνσης της εν λόγω κατηγορίας κατά 167 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την συνάντηση με το κλιμάκιο της Χαριλάου Τρικούπη συζητήθηκαν ακόμη διορθώσεις που θα γίνουν στην αντιμετώπιση των ημιτελών κτισμάτων με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από την γ.γ. Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Παράλληλα, μετά τη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προέκυψε ότι οι όποιες απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα δοθούν ηλεκτρονικά και με τις απλοποιημένες διαδικασίες που χορηγήθηκε και το κοινωνικό μέρισμα.

Το πιθανότερο σενάριο για την αποπληρωμή του φόρου είναι σε 6 μηνιαίες δόσεις.

Το κόστος των παρεμβάσεων των βουλευτών προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης 2,6 δισ. ευρώ από το φόρο.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης