Με βάση την ετήσια παραγωγή κάθε χώρας οι αποζημιώσεις για τα ροδάκινα

Με βάση την ετήσια παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών θα διατεθούν τελικά τα ευρωπαϊκά κεφάλαια σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία για την αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Κομισιόν, μετά τη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων στον τομέα της γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω απόφαση καταδεικνύει αλλαγή στην σκέψη των Βρυξελλών, δεδομένου ότι στις αρχές της εβδομάδας η Κομισιόν είχε απαντήσει σε ερώτημα του ΣΚΑΪ πως οι αποζημιώσεις δεν θα δίνονταν με σύστημα ποσόστωσης αλλά με σειρά προτεραιότητας.

Συνολικά θα διατεθούν 29,7 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για την απόσυρση φρούτων, ενώ ακόμα 3 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για μέτρα προώθησης των προϊόντων. Η κατανομή των 29,7 εκατ. δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, όμως από τα 3 εκατ. η Ελλάδα θα εισπράξει 317.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων θα δοθεί ως αντίτιμο για την απόσυρση των μέρος της παραγωγής από την αγορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών, που διαφορετικά θα κινδύνευε λόγω της υπερβολικά μεγάλης προσφοράς.

Ωστόσο, οι αποζημιώσεις δεν θα καλύψουν μόνο την απόσυρση παραγωγής που δεν έχει ακόμα περισυλλεγεί ή την πρόωρη συγκομιδή, αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως την παραγωγή κομπόστας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ