Συνεδρίαση για εξειδίκευση των αποζημιώσεων για ροδάκινα στις Βρυξέλλες

Με στόχο τη διαμόρφωση των εφαρμοστικών κανονισμών για τα πακέτα αποζημιώσεων που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να εξειδικευθούν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τα ροδάκινα και άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει πακέτο αποζημιώσεων για τους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέλθει στα 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, έχουν ανακοινωθεί υποστηρικτικά μέτρα ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια.

Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν ως αντάλλαγμα για την απόσυρση προϊόντων από την αγορά, προκειμένου να μειωθεί η υπερβολικά μεγάλη προσφορά ορισμένων οπωροκηπευτικών και να προστατευθεί η σταθερότητα των τιμών.

Σημειώνεται πως η Ε.Ε. προβλέπει για την ώρα αποζημιώσεις ύψους 27 λεπτών του ευρώ για κάθε κιλό που αποσύρουν οι παραγωγοί που είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς, και το 50% αυτής για μη οργανωμένους παραγωγούς.

Δεδομένου ότι σημαντικό μέρος των ελλήνων αγροτών είναι μη οργανωμένο, η ελληνική πλευρά επιδιώκει κάποια λύση συμβιβαστική λύση για τις αποζημιώσεις που θα διοχετευθούν στη χώρα μας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ