Ποινή-ρεκόρ $16,7 δισ. για την Bank of America για το ρόλο της στην κρίση

Το ποσό-ρεκόρ των 16,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η αμερικανική τράπεζα Bank of America προκειμένου να «κλείσει» όλες τις έρευνες που διεξήγαγαν οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για το ρόλο της στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08.

Τα 9,65 δισεκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν με τη μορφή προστίμων και αποζημιώσεων, ενώ τα υπόλοιπα 7 δισ. θα διατεθούν με τη μορφή διευκολύνσεων για χιλιάδες δανειολήπτες της τράπεζας που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αναμένεται να «ψαλιδίσει» τα κέρδη της τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο κατά 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι περίπου 43 σεντ ανά μετοχή, μετά την καταβολή φόρων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό-ποινή που συνδέεται με την κρίση του 2007, υπερβαίνοντας κατά πολύ το συμβιβασμό 7 δισ. δολαρίων που δέχτηκε τον Ιούλιο η Citigroup και την εξωδικαστική συμφωνία ύψους $13 δισ. που δέχτηκε τον περασμένο Νοέμβριο η JPMorgan Chase.

Οι έρευνες αφορούσαν κατηγορίες πως η τράπεζα ουσιαστικά εξαπάτησε πελάτες της προκειμένου να αγοράσουν προβληματικά επενδυτικά προϊόντα, που είχαν ως εχέγγυα επισφαλή ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Το σπάσιμο της «φούσκας» ακινήτων το 2007 ξεκίνησε μία αλυσιδωτή αντίδραση που, λόγω της σύνδεσης διαφορών επενδυτικών προϊόντων, έφερε στα πρόθυρα της καταστροφής το αμερικανική τραπεζικό σύστημα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ