Vzglyad: «Σχέδιο Β» με διαδρομή μέσω Ελλάδας και Τουρκίας εξετάζει η Gazprom

Εναλλακτική διαδρομή, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, για τον αγωγό φυσικού South Stream εξετάζει η Ρωσία, λόγω του «παγώματος» των έργων κατασκευής στη Βουλγαρία με παρέμβαση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vzglyad.

Οι πληροφορίες του δημοσιεύματος δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Το άρθρο φιλοξενεί δήλωση του τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος σημειώνει πως η Άγκυρα θα επέτρεπε στον αγωγό να φτάσει υποθαλάσσια στην Τουρκία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το δημοσίευμα περιγράφει την Τουρκία ως έναν «καλό εταίρο» για τη Ρωσία, ενώ για την Ελλάδα σημειώνεται πως είναι μία χώρα όπου υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών ταραχών.

«Οι προσπάθειες να αφεθεί η Ελλάδα χωρίς χρήματα, χωρίς αγροτική οικονομία [λόγω των κυρώσεων και του εμπάργκο] και χωρίς φυσικό αέριο θα προκαλέσουν τεράστια κοινωνική ένταση», σημειώνει ο αρθρογράφος Όλεγκ Μακαρένκο.

Πάντως, ρωσικές πηγές της εφημερίδας σημειώνουν πως η διαδρομή μέσω Ελλάδας και Τουρκίας δεν προτιμάται, λόγω της μεγαλύτερης απόστασης που θα πρέπει να καλυφθεί και του μεγαλύτερου κόστους.

Το επίμαχο δημοσίευμα έρχεται τη στιγμή που η Ε.Ε. ανησυχεί για τη σταθερή ροή ρωσικού φυσικού αέριου προς την Ευρώπη, αφότου η ουκρανική Βουλή πέρασε νόμο που της επιτρέπει να απαγορεύσει τη μεταφορά αεριού του ρωσικού κολοσσού Gazprom μέσω των αγωγών της.

Η απαγόρευση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Περίπου το 15% των ετήσιων αναγκών της Ε.Ε. σε αέριο περνούν μέσω των ουκρανικών αγωγών.

Το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών κορυφής μεταξύ Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ