Νομοσχέδιο-ντρίπλα για το χρέος της προωθεί η Αργεντινή

Νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ξένους πιστωτές της να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους, που διέπονται από δίκαιο Ηνωμένων Πολιτειών, με νέα χρεόγραφα, που θα διέπονται από εγχώριο δίκαιο, σχεδιάζει η Αργεντινή, όπως δήλωσε χθες Τρίτη η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ.

Το σύστημα αυτό θα επιτρέψει το Μπουένος Άιρες να παρακάμψει το «πάγωμα» πληρωμών χρέους που έχει του επιβάλει δικαστήριο της Νέας Υόρκης, απαιτώντας να αποπληρωθούν στο ακέραιο και οι «απρόθυμοι» δανειστές, οι οποίοι δεν έλαβαν μέρος στα «κουρέματα» του 2005 και του 2010.

Το «πάγωμα» πληρωμής κουπονιού 539 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική Δικαιοσύνη οδήγησε τελικά σε πτώχευση τη λατινοαμερικανική χώρα στα τέλη Ιουλίου.

Όσοι πιστωτές δεχτούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων θα λαμβάνουν κανονικά τις περιοδικές καταβολές του επιτοκίου μέσω λογαριασμών στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, αντί για την Bank of New York Mellon, μέσω της οποία έχουν γίνει οι ως τώρα πληρωμές.

Παράλληλα, η μετακίνηση σε δίκαιο Αργεντινής μπορεί λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για το Μπουένος Άιρες σε περίπτωση που τελικά έρθει σε συμβιβασμό με τους «απρόθυμους».

Συγκεκριμένα, αν οι πιστωτές που δέχτηκαν τα «κουρέματα» επιζητήσουν κι αυτοί αποζημιώσεις στο ακέραιο, τότε θα πρέπει να διεκδικήσουν τα χρήματα στα αργεντίνικα δικαστήρια με βάση την αργεντίνικη νομολογία. Την ίδια στιγμή, η Βουλή, ως νομοθετική εξουσία, θα έχει τη δυνατότητα να περάσει νόμους που θα απορρίπτουν τα αιτήματα των μηνυτών.

Η κίνηση της κ. Κίρχνερ, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί τους όρους των «κεφαλαίων-ορνίων», ελαχιστοποιεί τις ελπίδες για κάποια εξωδικαστική συμφωνία μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των «απρόθυμων».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ