Μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις για το εμπάργκο

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ενισχύσεις που δίνει η Κομισιόν μετά το ρωσικό εμπάργκο και αρχίζει, πιθανόν και σήμερα, η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων και δωρεάν διανομής τους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς.

Προσέθεσε ότι τα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση με την Ρωσία, σε συνεχή παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μελάς ανέφερε ότι είναι εμφανής η αναγκαιότητα δημιουργίας σοβαρών σχημάτων που θα αξιοποιούν τα χρήματα της Κομισιόν. Σημειώνεται πως σε επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα το skai.gr με την Κομισιόν έγινε γνωστό πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν με σειρά προτεραιότητας, κι όχι με σύστημα ποσόστωσης για κάθε χώρα.

Σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, οι συνολικές αποζημιώσεις για ροδάκινα και νεκταρίνια, που απασχολούν πρωτίστως τους έλληνες παραγωγούς, θα ανέλθουν σε 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί διαχωρισμού της θέσης της Ελλάδας από τη στάση της Ευρώπης και την λογική των κυρώσεων, ο κ. Μελάς έκανε λόγο για «επιφανειακές, επιπόλαιες και επικίνδυνες» προσεγγίσεις, καθώς δεν είναι δυνατόν από τη μία να επωφελούμαστε από προγράμματα και να απαιτούμε αποζημιώσεις και από την άλλη να εφαρμόζουμε διμερή πολιτική.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ