Κλείσιμο

Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ το κόστος του ρωσικού εμπάργκο για την Ολλανδία

«Τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ» υπολογίζεται πως θα στοιχίσει στην Ολλανδία το ρωσικό εμπάργκο σε Δυτικά οπωροκηπευτικά και κρεατικά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική αρχή της χώρας, χρησιμοποιώντας ως βάση τα στοιχεία του 2013.

Η συνολική αξία των ολλανδικών εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία το περασμένο έτος ανήλθε σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, με τα κέρδη για ολλανδικές επιχειρήσεις να ανέρχονται σε 300 εκατ.

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Περίπου 2% των σχετικών εξαγωγών της έχουν προορισμό τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προειδοποίησε πως επεξεργάζεται ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα εν είδει αντιποίνων για την περίπτωση που οι Δυτικές χώρες της επιβάλουν νέες κυρώσεις, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Επεξεργαζόμαστε ποικίλες επιλογές. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα πως η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη ρητορική των κυρώσεων και δεν την ξεκίνησε. Όμως, στην περίπτωση που οι εταίροι μας συνεχίσουν τις μη εποικοδομητικές και ακόμη και καταστροφικές πρακτικές, επεξεργαζόμαστε πρόσθετα μέτρα» δήλωσε ο κ. Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το εύρος των περαιτέρω ρωσικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το είδος των μέτρων που οι δυτικές χώρες μπορεί να υιοθετήσουν στο μέλλον.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti ήθελε τη Μόσχα να εξετάζει ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο σε αυτοκίνητα που παράγονται από ευρωπαϊκές και αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ