Μεντβέντεφ: Ελπίζω να μην κρατήσει πολύ το ρωσικό εμπάργκο

Την ελπίδα πως το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα οπωροκηπευτικών και κρεατικών από τη Δύση δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εξέφρασε τη Δευτέρα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Ελπίζω πως [οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία] δεν θα κρατήσουν για πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με υφισταμένους του.

Σημείωσε πως οι ποινές που επέβαλε η Μόσχα ήταν αντίδραση στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι Δυτικές χώρες.

Πάντως, ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε πως έχει δώσει εντολές για την αναζήτηση εναλλακτικών εξαγωγέων τροφίμων, προκειμένου οι ρώσοι καταναλωτές να μην πληγούν από ελλείψεις ή ανατιμήσεις.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, ο γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από τη Λετονία πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποχωρήσει στο μέτωπο των κυρώσεων, προκειμένου να «δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς σημείωσε πως η Ρωσία θα επιτρέψει την εισαγωγή επεξεργασμένων τροφίμων από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν τα οποία παράγονται από πρώτες ύλες οι οποίες προέρχονται από κράτη της Δύσης στα οποία η Μόσχα έχει επιβάλει εμπάργκο, δήλωσε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσική Ομοσπονδία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές κρέατος, θαλασσινών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία, τον Καναδά και την Αυστραλία για μια περίοδο ενός έτους, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Η ρωσική κυβέρνηση όμως δυσκολεύεται τις τελευταίες ημέρες να ελέγξει τις συνεπακόλουθες αυξήσεις τιμών-καθώς σχεδόν το 50% της ζήτησης του γάλατος, των θαλασσινών, του βοδινού κρέατος και των τυροκομικών καλυπτόταν από τις εισαγωγές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ