«Βάσιμοι» οι λόγοι για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αιχμές για Τουρκία από ΕΕ

«Βάσιμοι» παραμένουν οι λόγοι πίσω από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως «περιμένουν» από κράτη που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., όπως η Τουρκία, να «απέχουν από μέτρα που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των νέων εμπορικών ευκαιριών» που υπάρχουν τη ρωσική αγορά.

Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης στην κρίση κυρώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. «Πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διεθνούς αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το μείζον θέμα παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εκφράζουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλιστεί η ροή γκαζιού προς την Ε.Ε. Το ζήτημα προέκυψε μετά την απόφαση της ουκρανικής Βουλής να ψηφίσει νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των κρίσιμων ουκρανικών αγωγών.

Περίπου το 33% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου καλύπτεται από τη Ρωσία και το 50% των σχετικών ρωσικών εξαγωγών διέρχεται μέσω του ουκρανικού δικτύου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφωνήθηκε να υπάρξουν τριμερείς επαφές κορυφής μεταξύ Βρυξελλών, Μόσχας και Κιέβου προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα παροχής γκαζιού.

Σχετικά με το ζημιογόνο ρωσικό εμπάργκο σε ευρωπαϊκά τρόφιμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κίνηση της Μόσχας και σημείωσαν πως έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετασθεί το πρόβλημα. Χαιρετίζουν επίσης την απόφαση της Κομισιόν να προαναγγείλει μέτρα υποστήριξης για νωπά αγροτικά προϊόντα που πλήττονται από την κρίση.

Τέλος, όσον αφορά την κλιμακούμενη κρίση που έχει ξεσπάσει στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, η Ε.Ε. καλεί τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως» τις συνοριακές εχθροπραξίες, και προειδοποιεί εκ νέου πως κάθε «μονομερής στρατιωτική κίνηση» από τη ρωσική πλευρά, ακόμα και με ανθρωπιστικό «πρόσχημα», θα θεωρηθεί από την ενωμένη Ευρώπη ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης, Newsdesk ΣΚΑΪ