Κρατική βοήθεια 31 δισ. ζητά από τη Μόσχα ο κολοσσός πετρελαίου Rosneft

Στήριξη ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών) έχει ζητήσει από το ρωσικό Δημόσιο η κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Bloomberg και η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τη Vedomosti, η πρόταση της Rosneft προβλέπει την παραχώρηση χρημάτων από το Εθνικό Ταμείο της Ρωσίας, μέσω της αγοράς ομολόγων της εταιρείας.

Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη πως η Rosneft, που αντλεί το 40% του πετρελαίου που παράγει ετησίως η Ρωσία, αντιμετωπίζει χρηματοδοτικά προβλήματα μετά την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει σε αμερικανικές τράπεζες να παραχωρούν μακροπρόθεσμα δάνεια (ωρίμανσης άνω των 90 ημερών) στο ρωσικό κολοσσό.

Η Rosneft οφείλει να αποπληρώσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλές έως το τέλος του 2014, συμπεριλαμβανομένων δανείων που έλαβε προκειμένου να εξαγοράσει την ανταγωνίστρια πετρελαιοπαραγωγό TNK-BP.

Τα συνολικά χρέη της Rosneft ισοδυναμούν ακριβώς με το ποσό που ζητά ως κρατική ενίσχυση, 1,5 τρισ. ρούβλια, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιοποιημένο ισολογισμό της επιχείρησης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ