«Σώζεται» το ελληνικό κρασί από το ρωσικό εμπάργκο – Οι «κερδισμένοι» των κυρώσεων

Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση από χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά επίσης πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της κυβέρνησης ανακοίνωσε πως «η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών, κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων».

Το εμπάργκο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης θα έχει ισχύ από σήμερα για έναν χρόνο.

Η Ρωσία επεξεργάζεται και μέτρα για να κλείσει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις στις δυτικές εταιρείες προς και από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και, επίσης, να αλλάξει τα σημεία εισόδου και εξόδου για πτήσεις τσάρτερ πρόσθεσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Όλα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση (στις δυτικές κυρώσεις). Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις", συνέχισε. "Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία", πρόσθεσε o ρώσος πρωθυπουργός. 

Οι "κερδισμένοι" των κυρώσεων και η ΕΕ 

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις εισαγωγές τροφίμων που ακυρώθηκαν, η Ρωσική Ομοσπονδία θα αυξήσει τις εισαγωγές από Βραζιλία (κρέας) και Νέα Ζηλανδία (τυροκομικά).

Από την πλευρά της, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της "σαφώς πολιτικής απόφασης" των ρωσικών αρχών.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αρθούν οι ρωσικές κυρώσεις δήλωσε επίσης ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.

Συναγερμός στην Αθήνα 

Συναγερμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση. Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, για να αξιολογηθεί η κατάσταση, ενώ ανάλογη σύσκεψη έγινε χθες το βράδυ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το θέμα πιθανότατα θα τεθεί και στο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 6.30 το απόγευμα. Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά ξεπερνά σήμερα τα 600 εκατ. δολάρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει καταστροφική για την ελληνική οικονομία την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και την καλεί να τις διακόψει.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ