Υπεγράφησαν οι προκηρύξεις για έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο, Ν. Κρήτη, Δ. Ελλάδα

Ποσοστό επί της αξίας των υδρογονανθράκων τουλάχιστον 4%, φόρο εισοδήματος 20% και περιφερειακό φόρο 5% θα καταβάλουν στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν τις έρευνες στις περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, αλλά και σε τρεις χερσαίες περιοχές (Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησος), για τις οποίες υπεγράφησαν οι σχετικές προκηρύξεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.

Οι δύο υπουργικές αποφάσεις αποστέλλονται για δημοσίευση στο ΦΕΚ και ακολούθως στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν:

- Την προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές (blocks) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα διαρκέσει έξι μήνες. Υπολογίζεται δηλαδή ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών θα λήξει το Μάρτιο του 2015.

- Τον Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Άρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», για τις οποίες είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία ENEL στα μέσα Απριλίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλλουν προσφορές για τις περιοχές αυτές. Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών είναι 90 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Σύμφωνα με
τις προκηρύξεις, το μίσθωμα θα κλιμακώνεται με βάση την αναλογία εσόδων/εξόδων, με κατώτερο όριο το 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων. Προβλέπεται επίσης ότι: «Ο μισθωτής υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20%, καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%, χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως».

Το ύψος του μισθώματος είναι το στοιχείο που θα προσμετράται με τη μεγαλύτερη βαρύτητα για την αξιολόγηση των προσφορών. Θα λαμβάνεται υπόψη, επίσης, το ύψος των επενδύσεων, το «μπόνους υπογραφής» της σύμβασης, οι δαπάνες για εκπαίδευση προσωπικού, ο ρυθμός των αποσβέσεων.

Οι αποφάσεις συνοδεύονται από χάρτες και συντεταγμένες των προς παραχώρηση περιοχών, καθώς και από πίνακα με τα διαθέσιμα γεωλογικά δεδομένα κάθε περιοχής.

Το στάδιο των ερευνών διαρκεί μέχρι 8 έτη, με δυνατότητα παράτασης. Το στάδιο εκμετάλλευσης αρχίζει με τη δήλωση περί εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων και διαρκεί 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλες δύο περιόδους 5 ετών.

Η έρευνα και η εκμετάλλευση πρέπει να διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και, ως προς τις θαλάσσιες περιοχές προς παραχώρηση, της νέας Οδηγίας υπεράκτιας ασφάλειας. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν, εκτός από την οικονομική προσφορά, και έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομική, οικονομική και τεχνική δυνατότητα να υλοποιήσουν τις έρευνες, δηλαδή στην περίπτωση των θαλάσσιων περιοχών, μεταξύ άλλων, να έχουν εμπειρία σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους θάλασσας (άνω των 1.000 μέτρων).

«Οι σημερινές αποφάσεις είναι η κορύφωση της σκληρής δουλειάς των τελευταίων τριών ετών. Δεσμευτήκαμε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στα μέσα του 2014, κρατήσαμε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, ξεπεράσαμε τις προκλήσεις και σήμερα αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα στον χώρο των ερευνών υδρογονθράκων τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της. Διανύσαμε πολύ δρόμο. Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το αναγκαίο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για επιτυχείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια από σοβαρές εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς» τόνισε, μεταξύ άλλων, υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Πηγή: skai.gr