CDS ύψους $1 δισ. ενεργοποιεί το «πιστωτικό γεγονός» της Αργεντινής

Την ενεργοποίηση των CDS (Credit Default Swaps) προκάλεσε η πτώχευση της Αργεντινής, αφότου η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA), έκρινε πως η μη πληρωμή του περιοδικού τόκου 539 εκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές που συμμετείχαν στα «κουρέματα» του 2005 και 2010 συνιστά «πιστωτικό γεγονός»

Τα CDS είναι στην ουσία ασφαλιστήρια συμβόλαια για την κατοχή επισφαλούς χρέους. Στην περίπτωση της Αργεντινής, οι αποζημιώσεις υπολογίζεται πως θα ανέλθουν συνολικά σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για την πρώτη ενεργοποίηση CDS κρατικού χρέους μετά την ανταλλαγή ομολόγων της Ελλάδας (PSI) το 2012.

Η Αργεντινή προσπάθησε να καταβάλει τα 539 εκατομμύρια δολάρια, όπως η απόπειρα μπλοκαρίστηκε από την αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία αποφάσισε πως το Μπουένος Άιρες θα έπρεπε ταυτόχρονα να πληρώσει και τους «απρόθυμους» πιστωτές της, στους οποίους έχει επιδικαστεί αποζημίωση ύψους $1,5 δισεκατομμυρίων.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην αμερικανική Δικαιοσύνη, με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ να δηλώνει: «Το να εμποδίσεις κάποιον από το να πληρώσει δεν είναι χρεοκοπία».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο δικαστής που μπλόκαρε την πληρωμή του Μπουένος Άιρες αποφάσισε σήμερα Παρασκευή πως η χρεοκοπία της λατινοαμερικανικής χώρας «ούτε διέγραψε ούτε μείωσε» την υποχρέωσή της να εξυπηρετήσει το χρέος της, και ζήτησε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «απρόθυμων» πιστωτών και του Μπουένος Άιρες υπό τον δικαστικά διορισμένο διαμεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ.

Το Μπουένος Άιρες είχε νωρίτερα ανακοινώσει πως δεν προσβλέπει σε τίποτα από τη νέα δικαστική απόφαση. Η κυβέρνηση Κίρχνερ έχει χαρακτηρίσει τον διαμεσολαβητή Πόλακ «ανίκανο.»

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ