Δεύτερη πτώχευση σε 12 χρόνια για την Αργεντινή

Σε καθεστώς πτώχευσης για δεύτερη φορά σε περίπου 12 χρόνια βρίσκεται επίσημα η Αργεντινή, μετά την κατάρρευση των πυρετωδών διήμερων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των «απρόθυμων» πιστωτών του, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν οικειοθελώς στα «κουρέματα» χρέους του 2005 και του 2010.

Αναχωρώντας από τις άκαρπες επαφές της 11ης ώρας, ο αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Άξελ Κίσιλοφ δήλωσε πως οι «απρόθυμοι» απέρριψαν κάθε συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Χαρακτήρισε εκ νέου τους «απρόθυμους» ως «όρνια» και σημείωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανέναν «εκβιασμό».

Υπογράμμισε πως η Αργεντινή δεν μπορούσε να καταβάλει στους «απρόθυμους» την επιδικασμένη αποζημίωση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς αυτό θα έθετε ένα προηγούμενο που προκαλούσε κύμα προσφυγών από επενδυτές που δέχτηκαν τα «κουρεμένα» ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τελευταίο γύρο επαφών τέθηκε και η πρόταση ιδιωτικών τραπεζών της Αργεντινής να εξαγοράσουν τα ομόλογα που διακρατούν οι «απρόθυμοι», όμως και το εν λόγω σχέδιο «κατέρρευσε», όπως δήλωσε τραπεζική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

«Δυστυχώς δεν επετεύχθη καμία συμφωνία και η Δημοκρατία της Αργεντινής θα πτωχεύσει άμεσα», σημείωσε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ο Ντάνιελ Πόλακ, που είχε οριστεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη ως διαμεσολαβητής στις διαβουλεύσεις μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των δανειστών.

«Οι πραγματικές συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές. Η πτώχευση δεν είναι απλώς μία ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα πραγματικό και επίπονο γεγονός που θα πονέσει πραγματικούς ανθρώπους», συμπλήρωσε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Πόλακ.

Οι απρόθυμοι και η ιστορία ως σήμερα

Επικεφαλής των «απρόθυμων» είναι τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια Elliott Management Corp., του δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ, και Aurelius Capital Management.

Αμφότερα αγόρασαν το αργεντίνικο χρέος σε τιμές ευκαιρίας μετά την πτώχευση του 2002, φιλοδοξώντας να λάβουν το πλήρες αντίτιμο. Όταν το Μπουένος Άιρες προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις χρέους το 2005 και το 2010, οι εν λόγω επενδυτές αρνήθηκαν να λάβουν μέρος και προσέφυγαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

Το 93% των πιστωτών έλαβε οικειοθελώς μέρος στις ανταλλαγές ομολόγων του 2005 και του 2010.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το Μπουένος Άιρες να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους «απρόθυμους», ήτοι $1,33 δισ. σε κεφάλαιο και 170 εκατομμύρια σε τόκους.

Μετά την ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Αργεντινή προσπάθησε να καταβάλει το οφειλόμενο «κουπόνι» μόνο στους δανειστές που συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα», όμως δικαστήριο της Νέας Υόρκης «μπλόκαρε» την πληρωμή $539 εκατομμυρίων, αποσαφηνίζοντας στο Μπουένος Άιρες πως είναι υποχρεωμένο να πληρώσει ταυτόχρονα και τις δύο ομάδες πιστωτών.

Το πρόβλημα του Μπουένος Άιρες

Η Αργεντινή διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το πραγματικά διαθέσιμο απόθεμα, (αν αφαιρεθούν στοιχεία που δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα) είναι $16 δισ.

Το βασικό κώλυμα όμως δεν είναι απαραίτητα το ποσό, όσο το ότι η καταβολή του 1,5 δισ. στους «απρόθυμους» θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα επέτρεπε και σε άλλους δανειστές της να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση. Το Μπουένος Άιρες εκτιμά πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ανερχόταν σε 15 δισ. δολάρια.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ